ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

 
Η αναρρίχηση είναι η δραστηριότητα του ανθρώπου, κατά την οποία χρησιμοποιεί το σώμα του με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανέβει ψηλότερα σε στερεές επιφάνειες. Στα πλαίσια αυτής της δράσης του ανθρώπου, δεν χρησιμοποιούνται μηχανοκίνητα μέσα και η κίνηση παράγεται αποκλειστικά και μόνο από τις φυσικές δυνάμεις και τις ικανότητές του.
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕίναι μια έμφυτη ενστικτώδη επιδεξιότητά μας, η οποία προέρχεται από την προϊστορία, τότε που ο πρωτόγονος άνθρωπος αναρριχούνταν σε απόκρημνα βράχια ή δέντρα, για να βρει καταφύγιο από τους εχθρούς του. Στο σημερινό άνθρωπο, είναι η ενστικτώδης κίνηση που κάνει το μωρό για ν” ανέβει σε μια πολυθρόνα, ενώ ακόμα δεν έχει αρχίσει να περπατά.
Στα βράχια των Μετεώρων, οι κάτοικοι του αρχαίου Αιγινίου αναφέρεται ότι κατέφυγαν στα δύσβατα βράχια, για να προστατευθούν από τους εχθρούς της εποχής τους. Πολύ αργότερα, τον 9ο αιώνα μ.Χ. έχουμε αναφορές για τους πρώτους ασκητές που ζούσαν ψηλά στις σπηλιές των βράχων.
Η αναρρίχηση είναι μια δραστηριότητα που έχει αθλητικό χαρακτήρα. Στις μέρες μας έχει αναπτυχθεί τόσο σαν άθλημα υπαγόμενο σε κανονισμούς, όσο και σαν αναψυχή. Επίσης είναι ανεπτυγμένη σε διαφόρους τομείς της ανθρώπινης εργασίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί ορειβατικοί σύλλογοι μέλη της Ε.Ο.Ο.Α., που το καλλιεργούν σαν άθλημα και σαν αναψυχή.
Ελεύθερη λέγεται η αναρρίχηση, όταν ο βασικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την ασφάλειά μας σε περίπτωση πτώσης και όχι για προώθηση.
Στην ελεύθερη αναρρίχηση υπάγεται η αγωνιστικήαναρρίχηση, που γίνεται με τη μορφή αγώνων σε τεχνητές αναρριχητικές επιφάνειες και η αθλητική αναρρίχηση που γίνεται σε βράχια ή σε τεχνητές αναρριχητικές επιφάνειες, για αναψυχή ή βελτίωση της φυσικής κατάστασης.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τεχνητή λέγεται η αναρρίχηση, όταν ο βασικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για ασφάλεια και για προώθηση. Στην τεχνητή αναρρίχηση, υπάγονται όλες οι μορφές, που χρησιμοποιείται ο βασικός εξοπλισμός για προώθηση και μέσα σε αυτές είναι και η αναρρίχηση σε συνθήκες εργασίας.
Αναρρίχηση βράχου, χιονιού, πάγου, μικτή
Ανάλογα το είδος της στερεάς επιφάνειας που αναρριχάται ο αναρριχητής, η αναρρίχηση χωρίζεται σε αναρρίχηση βράχου, όταν ο αναρριχητής αναρριχάται σε καθαρό βράχο, χιονιού όταν η επιφάνεια είναι χιονισμένη πλαγιά, πάγου όταν η αναρρίχηση γίνεται σε παγωμένο νερό και μικτή όταν περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω στερεά στην επιφάνεια αναρρίχησης.
Μοναχική ή σχοινοσυντροφιά
Όλα τα παραπάνω είδη αναρρίχησης, συνήθως γίνονται σε σχοινοσυντροφιά δύο – τριών ατόμων.
Μπορεί όμως να γίνουν και από ένα άτομο, μοναχικά (μοναχική αναρρίχηση). Η μοναχική αναρρίχηση μπορεί να γίνει και με ανύπαρκτη χρήση ασφαλιστικών μέσων (free solo), κάτι που δεν συνιστάται.
Επίσης, στη μοναχική αναρρίχηση υπάγεται η αναρρίχηση σε μικρούς ογκόλιθους, με προστασία μικρά στρώματα στο πιθανό σημείο πτώσης (boulder), ή πάνω από βαθιά νερά (deep water solo).
Η αναρρίχηση είναι ένα άθλημα, που λόγω της έκθεσης του ανθρώπου στο ύψος και στη βαρύτητα, περικλείει σημαντικούς για την ανθρώπινη ζωή κινδύνους. Για να ασχοληθεί κάποιος με την αναρρίχηση, πρέπει να έχει περάσει από μια διαδικασία εκπαίδευσης, μέσω πιστοποιημένων σχολών και να έχει βασικό και βοηθητικό εξοπλισμό.
Πρέπει να τηρεί ευλαβικά τους κανόνες ασφαλείας και να γνωρίζει τις πρόσφατες μεθόδους χρήσης υλικών.
Ενημερωθείτε για τα μαθήματα Σχολών Αναρρίχησης που διοργανώνουμε και δείτε φωτογραφίες από διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης, για να διαπιστώσετε πως μπορείτε να χαρείτε το σώμα σας και τη φύση στο έπακρο!
Κόστος  ομάδας αριθμού 6 άτόμων  προγράμματος  διάρκειας  3 ώρες  στα βράχια 35€/άτομο.
Περιλαμβάνει συνοδεία σε διαδρομές  σε αναρριχητικό πεδίο  των Τζουμέρκων με παροχή όλου του απαιτούμενου εξοπλισμού.
Επίσης δείτε  πως μπορείτε να μάθετε αναρρίχηση σε κλειστή τεχνητή πίστα στο Κέντρο Άθλησης και Αναψυχής.
Σχόλια Επισκεπτών