ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΚΙ

Το ορειβατικό σκι είναι ένα χειμερινό άθλημα. Χαρακτηρίζεται από τη μετακίνηση του χιονοδρόμου με ανάβαση και κατάβαση σε χιονισμένα εδάφη, κυρίως σε βουνά. Χρησιμοποιούνται χιονοπέδιλα (σκι) και σε μερικές περιπτώσεις ορειβατικός εξοπλισμός, για το ασφαλές πέρασμα των εμποδίων που προκύπτουν στο χιονισμένο βουνό. Στα πλαίσια αυτής της δράσης του ανθρώπου, δεν χρησιμοποιούνται μηχανοκίνητα μέσα και η κίνηση παράγεται -αποκλειστικά- από τις φυσικές δυνάμεις και ικανότητες του χιονοδρόμου (σκιέρ).

Το ορειβατικό σκι προηγείται ιστορικά, όλων των χειμερινών αθλημάτων που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούν χιονοπέδιλα. Ο λόγος είναι, ότι επινοήθηκε και χρησιμοποιήθηκε παλαιά από τον άνθρωπο, για γρήγορη μετακίνηση, κυνήγι και επιβίωση σε χιονισμένα εδάφη, μέχρι να φτάσει στις μέρες μας και να γίνει άθλημα.
Η αθλητική αυτή δραστηριότητα, είναι διαδεδομένη σε μεγάλο βαθμό, σε παράλπιες χώρες. Στην Ελλάδα έχει το δικό της κοινό, που είναι μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια. Είναι άθλημα κοινωνικό και ομαδικό. Γίνεται με τη μορφή οργανωμένων αγώνων, ή εξορμήσεων, από άτομα που το γνωρίζουν.
Στον τόπο μας, υπάρχουν κάποιοι ορειβατικοί σύλλογοι που καλλιεργούν τις δύο παραπάνω μορφές ορειβατικού σκι, με την Ε.Ο.Ο.Α. (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης) στην κορυφή της πυραμίδας, όπου και υπάγεται σαν άθλημα.ski-mountaineering
Στην εκδρομική του μορφή, έχει πολλά στοιχεία εξερεύνησης, γιατί η ποιότητα του χιονιού αλλάζει μέρα με τη μέρα και πολλές φορές ώρα με την ώρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον αέρα του περιβάλλοντος.
Για το λόγο αυτό, ακόμη και στην ίδια περιοχή, στην ίδια διαδρομή, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και συμβάλει σημαντικά, στη σωματική και ψυχική ευεξία.
Για την πατρίδα μας, ιδανική είναι η περίοδος από μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Απριλίου, ανάλογα με την ποσότητα, την ποιότητα του χιονιού και τις καιρικές συνθήκες. Ιδανικά είναι, όταν ο καιρός είναι αίθριος και έχει πέσει φρέσκο χιόνι 20 εκατοστών, επάνω σε προηγούμενο παλαιό.
Είναι κάτι που χαίρονται, όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό.
Κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το ορειβατικό σκι, πρέπει να γνωρίζει σκι κατάβασης και να περάσει μια διαδικασία εκπαίδευσης, με πιστοποιημένο εκπαιδευτή. Χρειάζεται ειδικός βασικός εξοπλισμός (σκι, δέστρες, μπότες, μπαστούνια) και ειδικός βοηθητικός εξοπλισμός (ενδυμασία).
Εφόσον έχει περάσει την ειδική εκπαίδευση και έχει το σωστό εξοπλισμό, χρειάζεται ανάλογη παρέα και καλό καιρό, για τις εξορμήσεις του.
Ενημερωθείτε για τα μαθήματα Σχολών Ορειβατικού Σκι που διοργανώνουμε και δείτε φωτογραφίες από διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης, για να διαπιστώσετε πώς μπορείτε να χαρείτε τη χιονοδρομία σε φυσικές πίστες!

Σχόλια Επισκεπτών