ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ

 

Για λεπτομέρειες διαδρομών, επικοινωνήστε μαζί μας για απλή καθοδήγηση ή πλήρη συνοδεία.
 
 
Χαρακτηρίζεται από τη μετακίνηση του ανθρώπου σε ορεινό περιβάλλον, με στόχο την προσπάθεια ανάβασης σε κάποια κορφή, ή την εξερεύνηση. Στα πλαίσια αυτής της δράσης του ανθρώπου, δεν χρησιμοποιούνται μηχανοκίνητα μέσα και η κίνηση παράγεται -αποκλειστικά- από τις φυσικές δυνάμεις και ικανότητές του.
Όταν η κλίση του εδάφους είναι μικρή, η προώθηση γίνεται από τα πόδια και αυτό λέγεται ορεινή πεζοπορία. Όταν η κλίση του εδάφους είναι μεγάλη, τότε για την προώθηση είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση όλου του σώματος και αυτό λέγεται αναρρίχηση.
Τον 4ο αιώνα π.Χ. έχουμε αναφορές στην Σπάρτη, για αναβάσεις των νέων στο χιονισμένο Ταΰγετο για εκπαίδευση. Από τότε και ύστερα, έχουμε αραιές αναφορές για αναβάσεις σε κορυφές, έως τα μέσα του 18ου αιώνα. Τότε η ορειβασία εμφανίζεται στις Άλπεις, από ευκατάστατους οικονομικά ανθρώπους, που προσπαθούσαν να ανέβουν στον Mont Blanc (4.808 m) και το κατάφεραν τελικά το 1786.mountaineering
Η αθλητική αυτή δραστηριότητα, είναι ανεπτυγμένη πλέον σε όλο τον κόσμο και έχει αρκετό κοινό, κοντά στους μεγάλους ορεινούς όγκους της κάθε ηπείρου. Γίνεται με τη μορφή αναψυχής και δεν υπάγεται σε κανονισμούς και διοργανώσεις αγώνων. Γίνεται ομαδικά ή ατομικά. Στην Ελλάδα, υπάρχουν ορειβατικοί σύλλογοι που καλλιεργούν αυτή τη δραστηριότητα, οι οποίοι – εκτός λίγων εξαιρέσεων – υπάγονται στην Ε.Ο.Ο.Α. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον σαν δραστηριότητα, επειδή η κάθε διαδρομή σε οποιοδήποτε βουνό είναι πάντοτε διαφορετική, εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών και της εποχής. Για το λόγο αυτό, συμβάλλει στη σωματική και ψυχική ευεξία.
Στην Ελληνική επικράτεια, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι καλή για ορειβασία, σε συνάρτηση πάντοτε με τα δελτία πρόγνωσης καιρού, επειδή σπανίως έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα απειλητικά για την ανθρώπινη ζωή.
Κάποιος που θέλει να κάνει ορειβασία, χρειάζεται ειδικό βασικό και βοηθητικό εξοπλισμό, ανάλογα την εποχή και τη δυσκολία της διαδρομής. Επίσης, πρέπει να ξέρει για τους κινδύνους που υπάρχουν στο βουνό και τις λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
Σκόπιμο είναι, να έχει περάσει από πιστοποιημένη διαδικασία εκπαίδευσης και να συμμετέχει, αρχικά τουλάχιστον, στις οργανωμένες αναβάσεις των συλλόγων.
 
 
Δείτε στιγμιότυπα από την εκπαίδευση σε σχολή ορειβασίας της 6ης ΕΜΑΚ.

 
Σχόλια Επισκεπτών